dissabte, de juliol 02, 2022

752.- Un problema, una solució.

 

752.- Un problema, una solució.-

Les coses tenen un ordre. Primer hem de saber reconèixer que tenim un problema, cosa gens fàcil i que, en massa ocasions, és una descoberta desagradable. Després, hem d’acceptar l’existència d’aquest problema, un problema que afecta directament a la nostra manera, en aquest cas,  de ser i de voler  viure i que, per posar-ho més complicat, quan tot això ho tenint clar, se’ns imposa  acceptar la identificació d’aquest problema si és que volem cercar-li una solució. Es una fase complexa perquè, com que hi estem fotuts al mig, fins  les celles,  pot passar que  autojustificacions de la  nostra pròpia actitud enteranyinin tot plegat, sigui en decidir si volem o no posar solució al problema o sigui en la pròpia solució  necessària. Quan ho acceptem tot, és quan podem pensar en la solució al problema, per la senzilla raó de que  acceptem que el problema existeix: mai, mai podrem donar solució a un problema que desconeixem  o que no volem saber (que de tot hi ha  a la vida) de la seva existència.  Els  que hi entenen, em sembla que, en aquest aspecte, em donaran la raó. Ja diran.

Aquest problema, des del punt de vista general (generalitzar és sempre perillós, però no excusable...), no és altra que  el que resulta de la traïció d’uns partits polítics, votats per tots nosaltres amb un manament electoral clar i que, per un seguit de condicions particulars (des d’un indult condicionat a la bonhomia posterior  i/o a la deixadesa interessada  partidista dels votats  que, acceptant aquesta traïció de la que parlo, no fan res més, ni menys, que acceptar, a més a més, la clamorosa traïció a les mínimes, sí, mínimes decències polítiques, objectes de la seva existència com a tals... ), ens volen fer creure que, amb la seva traïció, anem bé.  I no és cert.  És una realitat que tots aquells que ens havien de donar una llibertat que desitgem, ens han deixat de banda, aquells que havien de respectar una condició inicial, aquells, aquells  que varen rebre el vot, que varen obtenir  la majoria parlamentària suficient, arrenglerat tot plegat en una majoria plebiscitària del 52% dels emissors de vot, ens han traït. No cal donar-hi més voltes. i ha  de quedar clar que els hi hem d’exigir les responsabilitats que correspon a una desistiment   de funcions i incompliment dels deures electorals compromesos. Hi hem de fer-ho.

Però questa exigència de responsabilitat no està, precisament, en la meva opinió,  en mans d’un vot: els que viuen d’un vot,  n’estarien molt contents perquè les  eleccions  poden ser controlables. El que no poden controlar, els d’aquí i els d’allà,  és la voluntat dels ciutadans, Aquesta ha de ser la nostra arma principal i fer-la servir en qualsevol embat que intenti amagar o apartar de la nostra existència. I en aquesta voluntat quasi multitudinària és, precisament on es troba  la solució al problema plantejat: perquè  queda clar que tot plegat, que  es pot resumir en la voluntat d’una Catalunya Sobirana, només depèn  de nosaltres.

No tinc cap dubte de què vol el País, de què vol la majoria de la ciutadania que el conforma i de que, quan sigui el moment, ho defensarà aferrissadament, que és quan ens arribarà la solució.

Sabem  de la   cinquena  columna, que hi és i  de la que uns imaginen una empenta   favorable als seus interessos colonials. És un fet. Però també és un fet que no tota la resta de ciutadania forma part d’aquesta cinquena columna. I la raó és tant senzilla com evident: la ideologia recalcitrant, en massa ocasions es deixa de banda per  poder protegir interessos elementals als que una sobirania territorial donaria llustra. Perquè aquests dels què parlo, saben on es genera riquesa a pesar de tots els intents des de l’administració central per arruïnar-la. Saben que aquí hi ha aquell esforç per sobreviure que  abasta el voltant del 19%[1]del PIB espanyol i un 21% dels ingressos fiscals[2]  de l’estat, a pesar d’un dèficit fiscal  mantingut que voreja els 20.000 milions anuals d’€.

Els unionistes cinquens columnistes  que saben de les premisses que fan de Catalunya un èxit, s’hi afegiran. L’afegiment d’aquesta majoria silenciosa i tant tergiversada, se’m acut com a bona part de l’èxit.  El moment de fer-nos valdre hi serà. En aquell moment, no oblidem al Churchill de torn (que hi serà i al que no podrem decebre...!) quan ens repeteixi allò de “Esforç, sang, llàgrimes i suor...”[3], perquè tot això hi serà absolutament necessari, especialment l’esforç de tots plegats, paraula que, rememorant la dita, en massa vegades ens oblidem de pronunciar...

 

 

J.  Vinyeta

2 de Juliol  de 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



1https://www.ara.cat/economia/l-preveu-invertir-17-2-catalunya-cop-mes-pes-pib-espanyol_1_4146799.html

[2] https://www.xcatalunya.cat/estado-espanyol-catalunya-impostos/

[3] Churchill, 13 de Maig de 1940